There is a license error on this site:
005056A564E8 is not a valid mac-address, License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
Erfaringer fra Sverige - PublicTemplates
 
 
 

Henter erfaring fra svenskene


I deler av Stockholm ble volden redusert med nærmere 30 prosent under gjennomføring av det såkalte STAD-prosjektet.

STAD - en forkortelse for "Stockholm förebygger Alkohol- og Drogproblem" - er en omfattende virksomhet i den svenske hovedstaden. Ett av elementene retter seg mot utelivet, under navnet Ansvarlig Alkoholservering.

Dette tiltaket har vært en rollemodell for utformingen av Ansvarlig alkoholhåndtering i Norge. Politistasjonssjef Patrick Widell i Stockholm har ledet arbeidet med STAD, og har besøkt Norge en rekke ganger for å lære oss opp. I 2012 ble han intervjuet i Helsedirektoratets temamagasin God Rusforebygging:

- Patrick, hva er din oppfatning av nordmenns drikkekultur?

- Nordmenn og svensker har ganske like drikkekulturer, synes jeg. Men når jeg har vært ute og deltatt i skjenkekontroller, er det mitt inntrykk at nordmenn er mye mer beruset enn stockholmere. I Norge slippes folk oftere inn og får kjøpe alkohol til tross for at de er åpenbart påvirket.

- Hva er nøkkelen til STADs suksess i Sverige?

- Nøkkelen er det gode samarbeidet mellom bransje og myndigheter, at man har felles forståelse av problemet og målet. Det er dessuten viktig med god kontroll, og at næringshensynene ikke får for stor vekt, selv om utestedene har rett til å drive og at folk selv må ta ansvar.

- Det er viktig å være klar over at STAD-prosjektet baserer seg på alkoholloven, som stiller store krav til den som serverer.

- Hvilke resultater har dere oppnådd i Sverige?

- Da vi i 1996 gjennomførte en studie hvor vi sendte skuespillere på byen for å opptre som berusede personer, erfarte vi at 95 prosent av bartenderne i Stockholm sentrum serverte øl til åpenbart påvirkede personer. I 2007 var tallet 16 prosent.

- Forekomsten av alkoholservering til gjester under 18 år gikk ned fra 45 til 8 prosent i tilsvarende periode. Også volden ble betydelig redusert - i bydelen Norrmalm med hele 29 prosent. I bydelen Gamla Stan opplevde vi til og med en helg i julebordsesongen helt uten tilfeller av vold eller bråk.

- Metoden var mer synlig politi, påpasselige vakter og ansatte som var kurset i å identifisere åpenbart påvirkede personer. Det siste er elementer som også er med i kurset Ansvarlig vertskap. Men vi har fortsatt en jobb å gjøre ettersom de siste resultatene våre ikke er så gode som vi hadde ønsket.

- Hva gjør du i Norge?

- Jeg samarbeider med Helsedirektoratet om å dokumentere og dele mine erfaringer, blant annet gjennom en veileder i kontroll. Det siste året har jeg jobbet med kriminalitetsforebyggende arbeid. I Norge har jeg base i Oslo i tre måneder, men jeg bistår også andre kommuner.

- Tidligere har jeg holdt foredrag for politiet i Østfold, og de har vært hos oss i Sverige for å lære hvordan vi jobber med STAD-prosjektet.

- Flere norske byer jobber allerede med prosjekter inspirert av STAD. Nå står Oslo for tur. Hva skal til for å lykkes i hovedstaden?

- Oslo er selvsagt større og har andre utfordringer enn mindre steder. En god dialog mellom politi, politikere, bransje og vektere er imidlertid viktig for å lykkes, slik som for eksempel mange Østfold-kommuner har gjort.

- Starter Oslo nå, kan byen faktisk se resultater allerede første kvelden. Mindre alkoholinntak betyr mindre vold. Det er nødvendig å huske at mindre vold én kveld, ikke betyr mer vold kvelden etter. Dette er fordi volden ofte er tilfeldig og noe som skjer der og da.

- Hva kan Norge, og spesielt Oslo, lære av STADs suksess i en storby som Stockholm?

- I starten gjorde vi noen feil, for eksempel var vi ikke gode nok til å gi opplæring eller å planlegge skjenkekontrollene. Samarbeidet var heller ikke godt nok, men slik trenger det ikke bli i Oslo. Storbyer i Norden har ofte mer til felles med hverandre enn de har til mindre byer innad i landet, så også Stockholm kan lære av hvordan Oslo tar STAD ett steg videre.

- Ett av mine råd til dere i Norge vil være å bruke sosiale medier til å formidle - både til befolkningen og til serveringsbransjen - hvorfor Ansvarlig Alkoholhåndtering og kurset Ansvarlig vertskap er så viktig og noe vi alle må ta ansvar for.

Du kan lese mer om STAD på prosjektets hjemmeside.

Tilbake til > Ansvarlig alkoholhåndtering

 
 
Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 01dy1o
(Skriv inn koden over.)