There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
Tiltak for tryggere salg og skjenking – se film og verktøy - PublicTemplates
 
 

Tiltak for tryggere salg og skjenking – se film og verktøy

Å drive et salgs- eller skjenkested innebærer et stort ansvar. Alkoholloven krever blant annet at det ikke skal selges eller serveres alkohol til mindreårige eller åpenbart påvirkede personer.

Våren 2016 trådte nye regler om prikktildeling i kraft, og kommunene er nå forpliktet til å tildele prikker ved regelbrudd og inndra bevilling ved 12 tildelte prikker. Ett av målene med ordningen er at salgs- og skjenkestedene skal arbeide bedre med å forebygge at lovbrudd skjer.

Helsemyndighetene ønsker å bidra til at stedene lykkes i dette arbeidet og har derfor utviklet flere nye tiltak og verktøy som skal gjøre det enklere og tryggere å drive et salgs- eller skjenkested.

Ved utgangen av 2015 var det åpningsseminar i Oslo om nye tiltak og verktøy for tryggere salg og skjenking. Helsedirektoratet inviterte bransjen, kommuner og kontrollører til en kort presentasjon av disse, i samarbeid med flere bransjeaktører som har deltatt i arbeidet. Petter Nome var konferansier.

Filmklipp og presentasjoner 

Kommunetorget.no filmet seminaret, under vil du finne filmklipp fra hele programmet. Oppe til høyre på denne siden finner du presentasjonene fra seminaret i PDF.

Velg presentasjonene under, eller se alle samlet her

 Velkommen. Ved Linda Granlund, direktør for folkehelsedivisjonen i Helsedirektoratet

 Innledning. Ved Cecilie Brein-Karlsen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet

 Smart drift. Guide til god internkontroll for å forebygge lovbrudd og prikker. Ved Solveig Haukenes Aase, Helsedirektoratet

 Paneldialog: Smart drift. Guide til god internkontroll for å forebygge lovbrudd og prikker. Ved Solveig Haukenes Aase, Helsedirektoratet, Bjarte Wigdel, eier av pub/restaurant i Trysil og Jan Vardøen, eier av flere barer og restauranter i Oslo

 Bedre salgs- og skjenkekontroller. Kunnskapsprøven for kontrollører. Ved Kristina Klæboe, Helsedirektoratet 

 Dyktige ansatte. E-læringskurs for ansatte i skjenkebransjen. Ved Erlend Bø, Helsedirektoratet, Dick Ekeroth, KoRus Øst, Anne Maurseth, bartender og Jesper Lind, eier av flere barer og restauranter i Oslo.

 Paneldialog: E-læringskurs for ansatte i skjenkebransjenErlend Bø, Helsedirektoratet, Dick Ekeroth, KoRus Øst, Jesper LInd, bareier

Ansvarlig vertskap – kurs og e-læring. En sentral del av ansvarlig alkoholhåndtering er at de ansatte på skjenkesteder får opplæring i alkoholloven og situasjonshåndtering. For å øke kompetansen hos ansatte i skjenkebransjen er det utviklet et nytt e-læringskurs som gir en innføring i aktuelle bestemmelser i alkoholloven og kunnskap om alkoholens virkning på kroppen.

  • Kurset består av seks leksjoner og en avsluttende prøve.
  • Ved bestått prøve får man kursbevis.
  • Kurset finnes på både norsk og engelsk.

Helsedirektoratet mener at kommunene kan sette vilkår om at kurset gjennomføres. Klikk deg inn og se på e-læringsverktøyet HER

 

Del denne saken

Fremhevet tema
Kommunal planlegging
Her får du et innblikk i og perspektiver på hva kommunal planlegging er, samt hvorfor og hvordan planlegge i kommuner. Samfunnsplanlegging er vektlagt, med eksempler fra helse- og sosialfeltet.
Siste aktuelle saker
Kommunerusprisen 2017 – invitasjon
Kommunerusprisen 2017 – invitasjon
Under Ruskonferansen neste år vil rusbehandlingen i Midt-Norge og KS dele ut Kommunerusprisen. Ruskonferansen 2017 er en nasjonal konferanse med inntil 600 deltakere som arrangeres i Trondheim 29. og 30. mars.
/Aktuelt/Kommunerusprisen-2017--invitasjon/
Hvordan koble folkehelse og planlegging?
Hvordan koble folkehelse og planlegging?
Redaksjonen får jevnlig spørsmål om folkehelse og planlegging. Her får du tips og råd gjennom en "klikkbar" modell
/Aktuelt/Hvordan-koble-folkehelse-og-planlegging/
«Svake røster» og involvering i kommunal planlegging
«Svake røster» og involvering i kommunal planlegging
"Svake røster» er grupper i samfunnet som av ulike grunner har liten innflytelse på egne valg og muligheter. Rusmiddelavhengige og psykisk syke kan være «svake røster» i forhold til deltakelse i offentlige planlegging, da slike prosesser ofte krever andre ressurser en det de besitter. Til gjengjeld har slike «svake grupper» det politikere og planleggere ofte mangler, nemlig livserfaring, hverdagsekspertise og hverdagslivshorisont på planspørsmål. Professor i samfunnsplanlegging, John Pløger, har tidligere på kommunetorget.no tatt for seg etiske utfordringer i planleggingen. I denne artikkelen ser han nærmere på «svake røster» og deres muligheter for involvering i kommunal planlegging. Pløger henter flere av sine erfaringer og eksempler fra Danmark. :John Pløger (2016), professor, Norsk institutt for kulturminneforskning, Oslo.  
/Aktuelt/Svake-roster-og-hvordan-involvere-disse-i-kommunal-planlegging/
Utforsk tema
Utforsk tema
Kommunal planlegging
Her får du et innblikk i og perspektiver på hva kommunal planlegging er, samt hvorfor og hvordan planlegge i kommuner. Samfunnsplanlegging er vektlagt, med eksempler fra helse- og sosialfeltet.
Utforsk tema
Folkehelse i kommunal planlegging
Her vil du finne tips, praksiserfaringer og verktøy til å planlegge og iverksette folkehelsearbeid i din kommune.   Koblingsprosessen mellom folkehelse og plan er sentral i dette arbeidet, den kan du få innblikk i  HER
Utforsk tema
Corona tiltak
Utforsk tema
Rusmiddelpolitisk handlingsplan
Kommuner kan integrere lokalt rusarbeid i folkehelsesastningen, eller også utarbeide en egen rusmiddelpoltisk handlingsplan. Dette avhenger ofte av utfordringsbildet på området. Her får du hjelp hvordan du kan planlegge og gjennomføre arbeidet med rusmiddelpolitisk handlingsplan.
Utforsk tema
Lokalt rusarbeid
Lokalt rusarbeid setter brukerne i sentrum og omfatter forebygging, kartlegging og utredning, behandling, rehabilitering, oppfølging og skadereduksjon. Her vil du finne råd og tips på hvordan du systematisk og planmessig kan arbeide med lokalt rusarbeid.
Utforsk tema
Ansvarlig alkoholhåndtering
Ansvarlig alkoholhåndtering (AAH) handler om trygghet og folkehelse gjennom lokal forvaltning av alkoholpolitikken. Det handler også om innsatser for å unngå skjenking til mindreårige, overskjenking og vold.
Kronikker og artikler
Publisert 27.05.2016 ‐ Silje C Wangberg 2016, professor UiT, Norges arktiske universitet og seniorrådgiver ved KoRus-Nord.
Publisert 20.05.2016 ‐ Helge Fredriksen (2016), spesialkonsulent Kompetansesenter rus - region Sør (KoRus - Sør)
Publisert 27.04.2016 ‐ :John Pløger (2016), professor, Norsk institutt for kulturminneforskning
Publisert 06.04.2016 ‐ Silje C Wangberg (2016), professor UiT – Norges arktiske universitet, seniorrådgiver KoRus-Nord
Publisert 18.03.2016 ‐ Øystein Gravrok (2016) seniorrådgiver KoRus-Nord og Bjørn Hauger ,Sareptas
 
 

Kommunetorget.no er en praksisrettet veiledningstjeneste for planlegging og iverksetting av lokalt folkehelsearbeid generelt og planlegging av rusrelatert arbeid i kommunene spesielt. Tjenesten er initiert av Helsedirektoratet. Nettstedet er utviklet og drives av Kompetansesenter rus, Nord Norge (KoRus Nord).

Les mer info om Kommunetorget.no →

Lukk

Tips en venn

Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 043tm4
(Skriv inn koden over.)